Čime da počnemo? Pranje zuba ili čišćenje međuzublja? / Mivel kezdjünk? Fogmosás vagy fogköztisztítás?

Sigurno mnogi postavljaju pitanje da li prvo da se peru zubi, a posle da se čisti međuzubni prostor ili obrnuto? Generalno, prvo svako pere zube, a posle dolazi zubni konac ili interdentalna četkica za zube (četkica za čišćenje međuzubnog prostora).

Da vidimo šta o ovome govore stručnjaci:

Da, svakako prvo pranje zuba, naročito ako koristimo zubni konac. Zubnim koncem naime, savršeno možemo odstraniti ostatke hrane iz međuzublja, s druge strane ako pre pranja zuba koristimo zubni konac, onda može da se desi da prilikom pranja zuba četkicomza zube vratimo sitne komadiće, koji se inače speru sa pljuvačkom.

Znači, svakako prvo pranje zuba, a posle zubni konac.

Upotrebom interdentalne četkice za zube ne samo da ćemo odstraniti ostatke hrane, ali će ih četkica za zube i zadržati u sebi. Na taj način oko naših zuba neće ostati talog. U ovom slučaju red nema veliki značaj. Odlučimo mi sami i uradimo tako kako nam odgovara.

Čišćenje međuzublja je jako važno, naime, generalno odatle kreće karijes. Mi to retko primećujemo, tek onda ako nam stomatolog saopšti ili kad nam je zub već osetljiv.

Pranjem zuba ne možemo očistiti međuzublje, naime mogu da budu tako uski da samo specijalnim sredstvima im možemo prići. Dakle, šćepajmo zubni konac ili interdentalnu četkicu za zube, time ćemo povećati vek trajanja naših zuba.

 

 

                                                                              

 

 

                                                      Mivel kezdjünk? Fogmosás vagy fogköztisztítás?

 

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, hogy akkor most előbb a fogmosás és utána a fogköztisztítás vagy fordítva? Általában, előbb mindenki fogat mos és azután jön a fogselyem vagy az interdentális ( fogköztisztító) fogkefe.

És nézzük, mit mondanak erre a szakemberek:

Igen, mindenképp előbb a fogmosás, főleg abban az esetben, ha fogselymet használunk. A fogselyemmel ugyanis tökéletesen kimozdíthatóak az ételmaradékok a fogközből. Viszont ha fogmosás előtt fogselymezünk, megtörténhet, hogy fogmosás közben visszatoljuk a fogkefével az apró darabkákat, amik egyébként a nyállal lemosódnak.

Tehát, mindenképp előbb a fogmosás utána a fogselyem.

Az interdentális fogkefe használatával nem csak kimozdítjuk  az ételdarabkákat, de  a fogkefe magában is tartsa azokat. Ez által a fogaink környékén nem marad lerakódás.  Ebben az esetben tehát nincs nagy jelentősége a sorrendnek.  Döntsük el mi magunk és csináljuk úgy, ahogy nekünk megfelel.

A fogköztisztítás nagyon fontos, hiszen általában onnan indul a szuvasodás. Ezt mi ritkán vesszük észre, inkábbb csak akkor, amikor fogorvosunk szól vagy ha fogunk már érzékeny.

Fogmosás során nem tudjuk a fogközöket megtisztítani , hiszen annyira szűkek lehetnek, hogy csak speciális eszközzel tudunk benyúlni.  Tehát, ragadjuk meg a fogselymet vagy a fogköztisztító fogkefét, ezzel növelhetjük fogaink élettartamát.