Crnim vinom protiv povlačenja desni / Vörösborral az ínysorvadás ellen

Da bi se sprečile razne bolesti usne duplje kao npr. povlačenje desni, veliku ulogu igra iz hemijske grupe materijala takozvani POLIFENOL.

Ova grupa materijala može da se nađe u voću, povrću kao i u crnom vinu.

Polifenoli  imaju antioksidantsko dejstvo i zbog toga pomažu ne samo u sprečavanju bolesti desni, nego su u  stanju, već obrazovanu upalu smanjiti.

Antioksidanske molekule veoma povoljno utiču na desni kao Ii na koštani sastav, tako usporavajući njihovo starenje. U starijem dobu desni već ne prianjaju tesno uz zubni vrat, znači potpomažu uzročnike bolesti u dublje delove tkiva. Oštećuje se koštano tkivo vilice, zubi se olabave, pa vremenom mogu sami od sebe ispasti.

Crno vino pored blagotvornog uticaja, nažalost utiče i na prebojenost zuba i može da ima štetan uticaj i na zubnu gleđ.

Nekontrolisano konzumiranje alkohola može da prouzrokuje  razvoj tumora u usnoj duplji.

Blagotvoran uticaj crnog vina naravno važi, samo pri umerenom konzumiranju kvalitetnog vina.

 

 

      

 

 

                                                                                          Vörösborral az ínysorvadás ellen

 

A különböző szájüregi betegségek megelőzésében mint pl. az ínysorvadás, nagy szerepet játszik a POLIFENOL nevű kémiai anyagcsoport. Ez az anyagcsoport megtalálható a gyümölcsökben, a zöldségekben valamint a vörösborban.

A polifenolok antioxidáns hatásuk miatt nem csak az ínybetegségek megelőzésében segítenek, hanem képesek a már kialakult gyulladást is csökkenteni.

Az antioxidáns molekulák igen kedvezően hatnak az ínyre, valamint a csontállományra, késleltetve így azok öregedését.  Idősebb korban a fogíny nem tapad már szorosan a fognyak körül, tehát elősegítheti a kórokozók bejutását a mélyebb szövetekbe.Károsodik az állcsont csontszövete, a fogak meglazulnak, majd idővel maguktól ki is eshetnek.

A vörösbor jótékony hatása mellett, sajnos elszínezi  a fogakat és még a fogzománcra is káros hatása lehet. A mértéktelen alkoholfogyasztás a szájüregi daganatos megbetegedések kialakulását is előidézheti.

A vörösbor jótékony hatásai természetesen csak a mértéktartó és minőségi borfogyasztás esetén érvényesülnek!