Dobra vest se brzo širi / A jó hír gyorsan terjed

Ako se neko priseti stomatologa ili ako postane tema razgovora u jednom društvu, gotovo se odmah pomisli na novac, kako je jedna stomatološka intervencija skupa, da se gotovo ne može isplatiti. Malo ko razmišlja o tome koji  su mogući razlozi, zbog čega mali broj ljudi posećuje sistematski stomatološke ordinacije i zašto ih ima tako puno sa pokvarenim i nedostajućim zubima?

Jako važnu ulogu igra u ovoj tematici činilac zdrastvene kulture. Sa što manje informacija raspolaže pacijent to su manje šanse da će ponovo posetiti ordinaciju. Odgovarajuća informacija je jedna od najvažnijih temelja u komunikaciji pacijenta i lekara na šta bi trebalo obratiti mnogo više pažnje, nego što to činimo u današnje vreme. Ukoliko za pacijenta informacije nisu dostupne ili ako nije u potpunosti načisto s njima, onda takozvana „zdrastvena kultura“ biće niža, a posledice će biti da će zanemariti sistematsku stomatološku kontrolu, pa i oralnu higijenu.

Kada jedan pacijent sedne u stomatološku stolicu, moramo saslušati njegova lična iskustva, možda strahove i sumnje. Ovo je prvi korak da se pacijent opusti i da nam ukaže poverenje.Uključimo i njega u proces lečenja da bi osetio da je i njegovo mišljenje važno, konačno, radi se o njegovim zubima.

Koliko god je moguće izbegavajmo stručni jezik, pokušajmo razumljivim, svakidašnjim jezikom objasniti, šta i zašto treba uraditi, da i pacijent razume.

Obratimo pažnju na pacijenta, ukoliko primetimo, da mu nešto smeta, pokušajmo sa promenama. Mnogima smeta ako asistent i stomatolog raspravljaju o privatnim stvarima u toku lečenja, drugima je jako važna intimna sfera, da ih bude samo troje u ordinaciji, iza zatvorenih vrata. Ove sitne stvari lako se mogu ostvariti, s druge strane, pacijentu je upućena velika pažnja od strane stomatologa i asistenta.

Na duge staze, samo je tako održiv odnos pacijenta i stomatologa. Ovo će biti uzajamno korisno, naime, pacijent ne strahuje, oseća da je ovde saslušan, pomažu mu, obraćaju pažnju na njega, a s druge strane, stomatolog će ovako imati puno posla, naime „Dobar glas se brzo širi“ !

 

 

                                                          

 

 

                                                                                       „A jó hír gyorsan terjed”

 

Amikor valaki a fogorvosra gondol, vagy felmerül a téma egy társasági beszélgetés során, szinte mindjárt a pénz jut eszünkbe, hogy egy fogászati beavatkozás milyen sokba kerül, hogy szinte megfizethetetlen. Arra nagyon kevesen gondolnak, hogy mi más is lehet az ok, amiért kevesen látogatják rendszeresen a fogászati rendelőket és, hogy miért van ilyen sok rossz vagy hiányos fogazatú ember?!

A páciensek „egészségügyi műveltsége” nagyon fontos tényezőt játszik ebben a témakörben. Minél kevesebb információval rendelkezik a beteg, annál kevesebb az esély, hogy ismét meglátogatja majd a rendelőt.

A megfelelő tájékozottság egyik legfőbb alapja a páciens-orvos kommunikáció, amire sokkal jobban oda kellene figyelni, mint tesszük napjainkban.  Ha a páciens számára az információk nem elérhetőek vagy nincs teljesen tisztában velük, akkor az úgynevezett „egészségügyi műveltsége”  alacsonyabb lesz, ebből pedig az következik, hogy elhanyagolja a rendszeres fogászati ellenőrzéseket és még a szájápolást is.

Amikor egy páciens beül a fogorvosi székbe, meg kell hallgatnunk a személyes tapasztalatait, esetleg félelmeit, aggályait. Ez az első lépés ahhoz, hogy a páciens megnyíljon és bizalommal forduljon hozzánk. Vonjuk be őt is a kezelések folyamatába, hogy érezze az ő véleménye is fontos, elvégre az ő fogairól van szó.

Amennyire csak lehet kerüljük a szakmai nyelvet, próbáljuk meg érthető, hétköznapi nyelven elmagyarázni, hogy mit miért kell csinálni, hogy a páciens is megértse.

Figyeljünk oda a páciensekre, amennyiben észrevesszük, hogy valami zavarja, próbáljunk változtatni. Sokukat zavarja, ha az aszisztens és a fogorvos privát ügyeket tárgyalnak meg a kezelés alatt, másoknak nagyon fontos az intim szféra, hogy csak 3-an legyenek a rendelőben, zárt ajtó mögött.  Ezeket az apró dolgokat könnyen meg lehet valósítani, a páciensnek viszont ezek nagy odafigyelésre utalnak a fogorvos és az aszisztens részéről.

Hosszú távon csak így lehet fenntartani a megfelelő páciens-fogorvos viszonyt. Ez mindkét fél számára jövedelmező, ugyanis a páciens nem fél, úgy érzi itt meghallgatják, segítik, figyelnek rá, a fogorvosnak viszont így  sok munkája lesz, ugyanis a „Jó hír gyorsan terjed”!