Harmonija lica / Az arc harmóniája

Svaki roditelj bi želeo da njegovo dete postane zdrava i privlačna odrasla osoba.

Lice je lepo ako je harmonično, a za ovo je potrebno da se isti harmonično razvija. Ovaj proces razvoja mogu ometati razne loše navike, nepravilna ishrana ili nedostatak žvakanja. Nepravilan razvoj lica utiče na nepravilnost rasta zubiju kao i na razlike položaja vilica.

Ako se lečenje na vreme započne, nepravilan rast zubiju se može spreči ili da se koriguju već postojeće promene.

Najčešći razlozi tih nepravilnosti su loše navike koje su vezane za mišiće lica i za samo žvakanje. Miofunkcionalna ortodoncija (traži funkciju mišića) ne leči samo nastale promene, već utiče i na sam razlog uzroka. Na taj način će zaustaviti nastavak nepravilnog razvoja, i usmeriti razvoj lica u pravilan tok.

U loše navike pri funkcionisanju mišića spadaju:

 • Sisanje prstiju ili cucle varalice
 • Grickanje noktiju
 • Uzimanje vazduha kroz usta
 • Intenzivan i besciljni pokreti mišića usta
 • Loše metode gutanja i gutanje uz nepravilno korišćenje jezika

A posledice su:

 • Otvoreni zagrižaj – određeni zubi nemaju kontakt prilikom zagrižaja. Ovo se naročito odnosi na sekutiće, a u nekim slučajevima se to vidi i na drugim zubima sa strane.
 • Duboki zagrižaj – Prilikom visine normalnog zagrižljaja (1-2 mm) sekutići više prekrivaju zube na donjoj vilici. Krajnost ove pojave je potpuni duboki zagrižaj, kada gornji sekutići sasvim prekrivaju donje sekutiće, pa se oni uopšte ni ne vide.
 • Prognatija
 • Progenija ili istureni donji prednji zubi  – lako se prepoznaje, jer donji sekutići se nalaze ispred gornjih sekutića. Ova nepravilnost može da se odnosi samo na zube, ali može biti izazvana i sa nepravilnim razvojem vilice. Ovaj zagrižaj nazivamo još i inverznim zagrižajem, a u stručnoj literaturi možemo naći pod nazivom mesial.

Kod ove nepravilnosti je važno što pre započeti lečenje, po mogućnosti još u dobi mlečnih zuba. Na ovaj način možemo postići normalni razvoj zubiju i vilične kosti, odnosno razvoj zdrave vilice kao i postići potpunu harmoniju lica.

 • Unakrsni zagrižaj – u ovom slučaju jedno ili više gornjih zuba ima dublji zagrižaj u odnosu na donje zube. Razlikujemo još i inverzni unakrsni zagrižaj, što znači da gornji zub u odnosu na donje zube u potpunosti ima otvoreni zagrižaj, tj. površina unutrašnje strane gornjih zuba je u kontaktu sa spoljašnjom površinom donjih zuba.
 • Teskobnost zubnih nizova – o tome govorimo kada gornji i donji zubi ne stoje u redu jedno pored drugog, već su nepravilno rasli zbog nedostatka mesta. Ova pojava otežava čišćenje zuba.

Rastresitost zubnih nizova Ovi problemi se već javljau u ranom detinjstvu, koji se mogu lečiti već sa 3 godine starosti deteta sa raznim prikladnim metodama.

 

Najoptimalniji period lečenja je od 6 do 8 godine, jer se u ovoj dobi još može izbeći vađenje zuba u cilju postavke ortodontskog aparata. Za postavku fiksiranog ortodontskog aparata postoji mogućnost samo kada su već izrasli svi stalni zubi, a to je u periodu od 10-14 godine. Ovde već imamo teži problem, jer se može desiti da će se morati vaditi pojedini (zdravi) zubi, a i neispraljene loše navike se mogu vratiti nakon skidanja aparata.

 

 

                                                               

 

                           

 

 

 

                                                                               Az arc harmóniája

 

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges és vonzó felnőtt legyen. Egy arc akkor szép, ha harmonikus és ehhez szükséges, hogy harmonikusan fejlődjön. Ezt a fejlődést gátolhatják a különféle rossz szokások, a helytelen táplálkozás, a kóros izomerők, a rágás hiánya. Az arc elégtelen fejlődése eredményezi a szabálytalan fogakat és az állkapocseltéréseket is.

A szabálytalan fogazat kialakulása az időben elkezdett kezeléssel megelőzhető és a már meglévő elváltozások is jól orvosolhatóak.

A háttérben sokszor az arc és rágóizomzat rossz szokásai állnak. A myofunkcionális (izomműködési) fogszabályozás nem csak az elváltozásokat kezeli, hanem az okokat is, jó irányba terelve ezzel az arcfejlődést, illetve a visszaesést is megakadályozza.

A rossz izomműködési szokásokhoz tartozik:

 • az újjszopás, cumizás
 • körömrágás
 • szájlégzés
 • intenzív, cél nélküli ajakizommozgás
 • nyelvlökéses és egyéb rossz nyeléstipusok

A következmény:

 • Nyitott harapás – bizonyos fogak összezárt fogsornál nem érintkeznek. Ez főleg elöl, a frontfogaknál fordul elő, de bizonyos esetekben oldalt is megfigyelhető.
 • Mélyharapás – a felső metszőfogak a nornmál harapási magasságnál (1-2 mm) jobban fedik az alsó fogakat. Ennek a jelenségnek a szélsőséges változata a teljes fedőharapás, amikor a felső metsző fogak teljesen fedik az alsó metszőket, azok tulajdonképpen nem is látszódnak.
 • Pókharapás
 • Bulldogharapás – legszembetűnőbb jele, hogy az alsó metszőfogak a felső metszőfogak elé harapnak. Ez a rendellenesség érintheti csak a fogakat, de az állcsontok nem megfelelő fejlődése is okozhatja. Ezt a fajta harapást nevezhetjük még fordított harapásnak, szaknyelven pedig  progéniának vagy meziál harapásnak is.

Ennél a fajta rendellenességnél mielőbb el kell kezdeni a kezelést, lehetőleg még a tejfogak időszakában. Ezzel elérhetjük a fogazat és az állcsont további normális fejlődését, valamint az egészséges állkapocs kialakulását és az arc harmóniáját.

 • Keresztharapás – ebben az esetben egy vagy több felső fog az alsó fogsorhoz képest beljebb harap. Megkülönböztetjük még a fordított keresztharapást is, ami annyit jelent, hogy egy felső fog az alsó fogsorhoz viszonyítva teljesen kifelé harap, tehát a felső fog belső felszine érintkezik az alsó fog külső felszinével.
 • Torlódott fogak – torlódásról akkor beszélünk, ha az alsó vagy felső fogsorban a fogak nem szépen sorban, egymás mellett helyezkednek el, hanem kuszán állnak, ez azért lehet mert kevés a hely, nem férnek el a fogak.  Ez a jelenség megnehezíti a fogak tisztítását.
 • Kusza fogazat

Ezek a problémák már a korai gyermekkorban jelentkeznek.

Az arc és rágóizomzat rossz szokásait és ezek következtében létrejövő fogazati és arcfejlődési rendellenességek nagy részét korán, akár már 3 évesen is, egyszerűen megszüntethetjük, egy olyan eszközcsaláddal, mely ezen rossz szokásokat kezeli.

A legoptimálisabb kezelési időpont a terápiához a 6-8 éves kor, ekkor még elkerülhető a fogszabályozási célból végzett foghúzás.

A fix fogszabályozó készülékek felhelyezésére csak akkor van lehetőség, ha már kibújtak a maradó fogak, ez 10-14 éves kor. Ekkor már nehezebb dolgunk van, esetleg foghúzásra is sor kerülhet, valamint a rossz szokások kezeletlensége miatt a fogszabályozás után a fogak „visszakúsznak” eredeti helyükre.