Lečenje dijasteme / Diasztéma kezelése

Dijastema može da se leči u svakoj životnoj  dobi, ali naravno, što se pre obratimo lekaru, tim će biti delotvornije i brže lečenje.

Dijastema se lako leči ortodoncijom ako se prepoznaje još u detinjstvu i može da bude  mobilan ili fiksiran.

Jako je važno da već  bebu nosimo na redovne sistematske stomatološke kontrole, gde će stomatolog  po  položaju mlečnih zuba, a kasnije  stalnih zuba videti tegobe za lečenje u budućnosti i tako  će  intervencija biti po mogućnosti najdelotvornija i najbrža.

Ako problem predstavlja prerastanje frenuluma između gornjih sekutića, onda će stomatolog jednom jednostavnom hirurškom intervencijom odstraniti frenulum, pa posle lečenja može da počne ortodoncija ili korekcija zuba. Kod odraslih, rešenje može biti pored ortodoncije i krunica ili stomatološka ljuspica, kao i estetski materijali za plombiranje.

Ako je dijastema nastala, zbog nedostatka zuba, svakako treba nadoknaditi nedostajući zub, a rešenje može da bude inplantat. Takođe, postavljanjem mosta uklanja se razmak među zubima, ali u ovom slučaju potrebno je brušenje zuba.

Prevencija dijasteme - kod naslednih problema, naravno, nema prevencije, dok rano otkrivanje i intervencija može da ubrza vreme lečenja. Neprekidno treba obratiti pažnju na to da dete nema neku lošu naviku, a i svakih šest meseci posetimo stomatološku ordinaciju.

Prevencija je veoma važna, karijes prepoznat u ranoj fazi, na vreme obavljene intervencije će doprineti da vek trajanja zuba bude duži. A sistematski  stomatološki pregledi će doprineti da plombe i nadoknade zuba budu trajni.

 

 

 

 

                                                                                     Diasztéma kezelése

 

A diasztéma minden életkorban kezelhető, de természetesen mielőbb orvoshoz fordulunk, annál hatékonyabb és gyorsabb lesz a kezelés. A még gyermekkorban felismert diasztéma könnyen orvosolható fogszabályzó készülékkel, ami a panasz súlyosságától függően lehet kivehető vagy rögzített.

Nagyon fontos, hogy már csecsemőkorban rendszeresen vigyük a gyermekünket rendszeres fogászati ellenőrzésre, ahol a fogorvos a tejfogak, majd a maradó fogak helyzetéből már látni fogja a jövőben kezelendő panaszokat, így a beavatkozás a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb lehet.

Ha a problémát a túlnőtt ajakfék okozza a felső metszők között, akkor a kezelőorvos egy egyszerű sebészeti beavatkozással eltávolítja az ajakféket, majd a gyógyulás után kezdődhet a fogszabályozás vagy a fogak korrigálása.

Felnőtt korban megoldás lehet a fogszabályozás mellett a korona vagy a fogászati héj is, valamint az esztétikus tömőanyag is.

Foghiány miatt kialakult diasztémánál mindenképp pótolni kell a hiányzó fogat, erre megoldás lehet az implantátum. Valamint híd felhelyezésével is megszüntethető a fogak közti rés, de ebben az esetben szükség van a fogak csiszolására.

 

Diasztéma megelőzése – öröklött problémánál, természetesen nincsen megelőzés, viszont a korai felismerés és a beavatkozás meggyorsíthatja a kezelés időtartamát.  Folyamatosan figyeljük gyermekünk, hogy nincs-e valamilyen rossz szokása, valamint fél évente  látogassunk el a fogorvosi rendelőbe.

A megelőzés nagyon fontos, a korai fázisban felismert fogszuvasodás, az időben elvégzett beavatkozások mind hozzájárulnak fogaink élettartamának a megnöveléséhez. A rendszeres fogászati ellenőrzések pedig hozzájárulnak a fogtömések, fogpótlások tartósságához.