Najčešći uzroci povrede zubne gleđi / A fogzománc sérülésének leggyakoribb okai

 

Zubna gleđ, uprkos tome da je tvrđa materija, lako se ošteti i to vodi do gubitka zuba.

Zubna gleđ određuje boju i oblik zuba. Štiti zube od uticaja okoline, kao i čuva unutrašnja mekana tkiva od oštećenja.

Zubna erozija - sve češće slušamo ovaj izraz, što ne iznenađuje, naime, današnje navike konzumiranja hrane sadrže menie koji vrve od kisele hrane i kiselih pića. Kao što znamo, kiseline u velikoj meri oštećuju zubnu gleđ. Voće, voćni sokovi, kafa, gazirana pića, alkoholna pića, energetska pića raspolažu najjačim hemijskim delovanjem. Ukoliko samo u nekim prigodama konzumiramo ova jela-pića, izazivamo samo nekoliko časova slabosti zubne gleđi. S druge strane, sistematsko konzumiranje već  izaziva sasvim ozbiljna oštećenja na zubnoj gleđi. Zubna gleđ pod uticajem kiseline omekša, pa gubi na otpornosti prema uticajima okoline.

Škripanje zuba - isto izaziva veoma ozbiljne štete. Jako stezanje između donje i gornje vilice izaziva mikro-pukotine na zubnoj gleđi, iz kojeg će se kasnije razviti habanje zuba, kao i lom.

Često nismo ni svesni da se mučimo sa škripanjem zuba (noćno škripanje zuba), baš zbog toga se isplati da se sistematski posećuje stomstolog, koji će pri kontroli ustanoviti znake škripanja zuba. Škripanje zuba se često razvija zbog stresa. U interesu uklanjanja ovog, bavimo se meditacijom, sportom. Kao i upotrebljavamo noćni splint, koji štiti od pritiska i zubna gleđ ostaje neoštećena.

Povrede, lomovi - prilikom bavljenje sportom ili prilikom nesreća,  jak udarac može da zadesi zube te ne može da odoli, pa se lomi. Kod sportskih povreda odgovarajuću zaštitu pruža zubni štitnik, naročito kod borilačkih veština ili pri igrama loptom. Jedna druga česta pojava je kada je u pitanju lom zuba čiji je koren lečen.

Naime jedan lečen zub nije tako jak i otporan i nažalost, nekad će se slomiti, ukoliko se zagrize neki tvrđi zalogaj.

 

Šta možemo da učinimo u interesu zaštite zubne gleđi?

 • učvršćujemo zubnu gleđ unosom kalcijuma i D vitamina
 • ne perimo zube jako
 • koristimo čekinje za četkice za zube mekane ili srednje
 • u pasti za zube neka ne bude grube materije za trljanje
 • nabavimo proizvode za zaštitu gleđi
 • nikad ne perimo zube nakon konzumiranja hrane

Obratimo pažnju na gore nvedene stvari i ako primetimo bilo kakvu promenu, obratimo se odmah zubaru.

 

 

                                                         

 

 

                                                  A fogzománc sérülésének leggyakoribb okai

 

A fogzománc, annak ellenére, hogy kemény anyag, könnyen károsítható és ez a fog elvesztéséhez is vezethet. A fogzománc határozza meg a fogak színét és formáját. Védi a fogat a környezeti hatásokkal szemben, valamint védi a fog belső, puha szöveteit a károsodástól.

A fogerózió – egyre többször hallhatjuk ezt a szót, ami nem meglepő, hiszen a mai étkezési szokások által étrendünk hemzseg a savas ételektől és italoktól. Mint tudjuk a savak igen nagy mértékben károsítják a fogzománcot. A gyümölcsök, gyümölcslevek, kávé, szénsavas üdítők, alkoholok, energiaitalok a legerősebb savas kémhatással rendelkeznek. Amennyiben csak alkalmanként fogyasztjuk ezeket az ételeket-italokat, csak néhány órás fogzománc gyengülést okozunk. Viszont,  a rendszeres fogyasztás már igen komoly károsodást okoz a fogzománcban. A fogzománc a sav hatására felpuhul, így veszít az ellenállóságából a környezeti hatásokkal szemben.

A fogcsikorgatás – szintén nagyon komoly károkat okozhat. Az erős szorítás az alsó és felső állkapocs között mikrorepedéseket okoz a fogzománcban, melyből később kialakulhat a kopás, majd a törés is. Sokszor nem is tudjuk, hogy csikorgatással küzdünk  (éjjeli fogcsikorgatás) ezért is érdemes rendszeres fogászati ellenőrzésre járni, hisz a fogorvos akkor észleli a fogcsikorgatás jeleit. A fogcsikorgatás sokszor a stressz miatt alakul ki. Ennek megszüntetése érdekében meditáljunk, sportoljunk. Valamint használjunk éjszakai fogvédőt, ami véd a nyomástól és a fogzománc is ép marad.

Sérülések, törések – sportolás vagy baleset közben olyan erős ütés is érheti a fogat, aminek már nem tud ellenállni és eltörik. A sportbalesetek ellen megfelelő védelmet nyújt a fogvédő, főleg a harcművészetek, labdajátékok területén.

Egy másik gyakori jelenség, amikor egy gyökérkezelt fog törik el. Ugyanis egy kezelt fog már nem olyan erős és ellenálló és sajnos néha egy keményebb falatba is beletörhet a fog.

Mit tehetünk a fogzománc védelmének érdekében?

 • erősítsük fogzománcunkat kálcium és D vitamin bevitelével
 • ne mossuk erősen a fogainkat
 • használjunk puha vagy közepes sörtéjű fogkefét
 • kerüljük a savas ételeket és italokat
 • a fogkrémben ne legyenek durva dörzsszemecskék
 • szerezzünk be zománcvédő termékeket
 • soha ne mossunk fogat evés után

Figyeljünk a fent említett dolgokra és bármilyen elváltozást észlelünk forduljunk azonnal fogorvoshoz.