Najštetnija hrana za naše zube / A fogainkra legkárosabb hatású élelmiszerek

Higijena i kultura ishrane spada u osnove prevencije zdravlja naših zuba. Postoje takve namirnice koje bi bolje da izostavimo iz naše ishrane.

To su sledeće namirnice:

Gazirani sokovi – sportska-, energetska i gazirana pića su veoma štetna za gleđ zuba. Njihova bazna osnova izjeda zubnu gleđ. Ako ova pića sadrže još i šećer (ili zaslađivač), onda je to najgora moguća varijanta za konzumiranje.

Pića koja sadrže kofein (koka- kola i energetska pića) isušuju usta, a na ovaj način maksimalno se povećava mogućnost nastanka karijesa. Ukoliko konzumiramo ova pića, brzo popijmo piće uz pomoć slamčice, a nakon toga uzmimo žvaku ili isperimo usta.

 

 

 

Alkoholalkohol takođe prouzrokuje suvoću usta, a njegovo stalno konzumiranje utiče na smanjeno lučenje pljuvačke. Isti će izazvati karijesa, upalu desni, pa moguće čak i paradentozu.

 

 

 

 

Čipsobično svako voli fine hrskave čipseve, ali trebamo znati da su isti prepuni skorba, pa se veoma lako zalepe za površinu zuba. Nakon konzumiranja ove vrste hrane obavezno operimo zube i očistimo površinu između zuba.

 

 

 

 

Sušeno voćezahvaljujući strukturi sušenog voća, isti će se lako zalepiti za gleđ zuba povećavajući mogućnost pojave karijesa. Ukoliko konzumiramo sušeno voće, nakon toga obavezno isperimo usta i koristimo zubni konac.

 

 

 

 

ArgumiKiselina može prouzokovati eroziju zuba. Na taj način se oni više troše i povećava se mogućnost pojave karijesa. Dejstvom kiseline omekšava gleđ zuba, što će ostaviti trajni trag na zubima. Argumi su isto tako opasni i u vidu pića (ne samo u presnom stanju), jer mogu prouzrokovati pojavu afti. Nakon konzumiranja arguma nikako ne smemo upotrebiti četkicu za zube od 1-2 sata.

 

 

 

Kafa – kafa i čaj isušuju usta, utiču na promenu boje zubne gleđi i izazivaju loš zadah. Ako pijemo kafu, obavezno popijmo i čašu vode nakon toga, jer ćemo na taj način nadoknaditi nedostatak tečnosti.

 

 

 

Tvrde bombone i lizalice – su opasne po našim zubima iz više razloga. Pošto su dovoljno dugo u usnoj duplji, naši zubi su duže izloženi kiseloj bazi koja slabi zubnu gleđ. Uostalom,  krckanje bombona i lizalice mogu uticati na nastanak pukotina na zubima.

 

 

 

Ledusled uticaja hladnoće se menja struktura zuba i oni postoju osetljiviji. Proces je isti kao i kod konzumiranja bombona. Ukoliko grickamo led, moramo računati sa rizikom loma.

 

 

Obratimo pažnju na naše zube ukoliko konzumiramo ovu hranu. Suprostavimo se iskušenju i uzimajmo ih što ređe.

 

 

 

                                                                                A fogainkra legkárosabb hatású élelmiszerek

 

A prevencióhoz hozzá tartozik a fogmosás, de ugyanolyan mértékben a táplálkozási kultúránk is. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amiket jobb lenne teljesen kihagyni az étrendünkből.

Ilyenek a :

Szénsavas üdítők – a sportitalok, az energiaitalok és a szénsavas üdítők mind hasonló módon rossz hatással vannak a fogzománcra, savas támadást intézve a fogaink ellen. Amennyiben ez az ital még cukrot is tartalmaz, az a lehető legrosszabb változat, de az édesítőszeres fajta is megbontja a fogzománc egészséges szerkezetét.

A koffeines italok (kóla, energiaital) még a szájüreget is szárítják, ez által maximálisan megnövelik az esélyt a fogszuvasodás kialakulására.  Amennyiben mégis fogyasztanánk ilyen italokat, használjunk szívószálat, gyorsan nyeljük le őket és utána rágózzunk vagy öblítsük ki a szánkat.

 

 

Alkoholok – az alkohol, szintén szájszárazságot okoz, rendszeres fogyasztása a nyáltermelés csökkenéséhez vezet, ami a fogszuvasodás mellett, ínygyulladást, ínysorvadást is eredményezhet.

 

 

Chipszek – általában mindenki szereti a finom, ropogós burgonya chipszeket, de tudnunk kell, hogy tele vannak keményítővel, ez által könnyen megtapadnak a fogfelszinen. Fogyasztásuk után mossunk fogat és ne feledkezzünk meg a fogköztisztításról.

 

 

 

Szárított gyümölcs -  a szárított gyümölcsök állaguknál fogva könnyen feltapadnak a fogzománcra, növelve így a fogszuvasodás kialakulását. Amennyiben fogyasztunk ilyen gyümölcsöket utána öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel.  Valamint,  mindenképp használjunk fogselymet.

 

 

 

Citrusfélék – amikor a fogzománc savakkal érintkezik erodálás jön létre. A fogzománc ez által jobban kopik és a fogszuvasodás kialakulásának is nagyobb az esélye. A savaktól felpuhulhat a fogzománc  és ez maradandó nyomot hagyhat a fogakon.  A citrusfélék italok formájában is károsak, nem csak nyers formában, elősegítik az afták kialakulását. Fogyasztásuk után a fogkefét semiképp nem szabad használni  1-2 órán belül.

 

 

Kávé – a kávé és a tea is kiszárítja a szájüreget, elszinezi a fogzománcot és kellemetlen leheletet is okozhat.  A kávé mellé mindig igyunk meg egy pohár tiszta vizet, ezzel pótolhatjuk a folyadékveszteséget.

 

 

 

Kemény cukorkák, nyalókák – ezek több szempontból is veszélyesek a fogainkra. Túl hosszú ideig vannak a szánkban, ezért fogaink folyamatosan savas, cukros támadást kapnak, ami gyengíti a fogzománcot. Másrészt pedig a cukorkák, nyalókák elropogtatása könnyen repedést, törést okozhat a fognak illetve a fogban.

 

 

 

Jég – a hideg hatására megváltozik a fog szerkezete és sérülékenyebbé válik, valamint ugyanúgy, mint a cukorkák fogyasztásánál, amennyiben rágcsáljuk a jeget, fogrepedés vagy törés kockázatával kell számolnunk.

 

Ezek az élelmiszerek fogyasztásakor ügyeljünk nagyon a fogainkra, próbáljuk ellenállni a kisértésnek és minél ritkábban fogyasszuk őket.