Nedostatak pojedinačnih zuba / Szóló foghiány

   

Nije tragedija izgubiti bilo koji pojedinačni zub, samo ga je važno nadoknaditi, jer i taj pojedinačni nedostatak može više štetiti, nego što možemo zamisliti.

Prvi problem se javlja sa pomeranjem zubiju u vilici – u dečijoj dobi se zubići trude da pronađu sebi par na koga se mogu osloniti. Kod odraslih se dešava potpuno identično. Ako izgubimo bilo koji zub, oni će se vremenom pomerati.

Pomeranje može biti dvosmerno:

  • Susedni zubi u istoj vilici će se truditi da popune nastali prazan prostor i pomeriće se vodoravno u pravcu praznine.
  • Ova vrsta pomeranja se može desiti i prema drugoj vilici (antagonist), tada će se zubi pomerati horizontalno u pracu praznog prostora.

 

Ovo može biti problem, jer spušteni ili vodoravno pomereni zubi se mnogo slabije drže za vilicu. Zbog toga se mogu lako isklimati, a i mnogo lakše dolazi do upale desni.

Drugi problem čini pojava karijesa. U procesu pomeranja,  zubi se mogu toliko zbližiti da će ih biti skoro nemoguće očistiti na odgovarajući način. Otkrili su, da usled nepravilnosti zubiju koja nastaje usled pomeranja, česće se javljaju škripanje zubima ili do stiskanja vilice.

 

Lečenje pojedničanog nedostatka zuba

  • Most iz više delova – u ovom slučaju će se obrusiti susedni zubi, jer ne postoji ništa više što bi držao krunicu.
  • Ugradnjom veštačkog korena (implant) –u ovom slučjau se susednbi zubi ne bruse, idealan je da pojedinačno nadoknađivanje zuba.

 

Imajući u obzir sve napred navedeno, ako će se pojedinačni zub ipak odstraniti, razmišljajmo odmah o mogućnosti njegove nadoknade i pristupimo intervenciji.

 

                                                                    

 

                   

 

 

                                                                                  Szóló foghiány

 

Igaz, hogy egy fog elvesztésével még mindig marad jó néhány és gondolhatnánk, hogy ez nem tragédia, de igenis minden fogat pótolni kell, hiszen a hiány miatt kialakult változások sokat árthatnak, amire elsőre nem is gondolnánk.

Az első probléma a fogak vándorlása – gyermekkorban  a fogak arra törekednek, hogy legyen egy társuk, akire támaszkodhatnak. Felnőttkorban ugyanez történik, amennyiben valahol kialakul egy foghiány és a fogak elkezdenek vándorolni.

Az elmozdulás két irányú lehet:

  • ugyanabban az állcsontban lévő szomszédos fogak igyekeznek pótolni az ürességet és elmozdulhatnak vízszintesen, bedőlnek a hiány irányába.
  • vagy az elmozdulás történhet a szemben lévő állcsontban (antagonistában) ekkor a fogak függőlegesen indulnak meg a hiány felé. 

Ez azért baj, mert a leereszkedett vagy bedőlt fogak már nem tudnak úgy megkapaszkodni az állcsontban, ezért akár ki is lazulhatnak, valamint az íny és a csontállomány is hamarabb begyulladhat.

A másik problémát a fogszuvasodás jelenti, ugyanis a vándorlás következtében a fogak olyan szorosan összezárhatnak, hogy nem lehet őket megfelelően tisztítani.  Valamint azt is megfigyelték, hogy a szabálytalan, elvándorolt fogak következtében hamarabb jelentkezhet fogszorítás, fogcsikorgatás is.

A szóló foghiány kezelése:

  • több tagú hiddal – ebben az esetben le kell csiszolni a szomszédos fogakat, ugyanis már nincs fog, ami megtarthatná a koronát.
  • műgyökér (implantátum) beültetésével – azért előnyös, mert nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, tökéletes a szóló foghiány pótlására.

 

Ezek tudatában, ha mégis kihúzásra kerülne egy fog, gondolkodjunk el mindjárt a számunkra megfelelő pótláson és mielőbb vessük alá magunkat a beavatkozásnak.