“Neprijatelji” zuba / A fogak „ellenségei”

Slatkiši, najčešće su lizalice i bombone te koje nanose najveće štete zdravlju naših zuba.

Stručnjaci kažu, da konzumiramo takve slatkiše, koji brzo napuštaju našu usnu duplju, a izbegavajmo te koje se duže zadržavaju u ustima.

Bombone u boji, lizalice mogu da budu uzročnici prebojenosti zuba.

U slatkiše ubrajamo i čokoladu, ali samo ako je sadržaj kakao mase odgovarajući (najmanje 70%) onda je manje opasan.

Štetne su i one namirnice koje imaju visoki sadržaj skroba, jer sitni delići se ulepe među zube, takvi su  npr.čips, pečeni krompir, beli hleb. Ako smo konzumirali takvu hranu, posle obavezno pranje zuba.

U današnje vreme veliki problem stvaraju zašećereni sokovi. U ovim napicima pored šećera se nalaze I fosforna i limunska kiselina koje isto predstavljaju opasnost za zubnu gleđ.

Na razvoj karijesa utiče i konzumiranje alkohola, a osim toga i većina lekova sadrži materijale štetne za zubnu gleđ.

 

 

                                                                                

 

 

                                                                      A fogak „ellenségei”

 

Az édességek,  leginkább a nyalókák és a cukorkák azok, amelyek a legkárosabbak fogaink épségére. A szakemberek azt mondják, hogy olyan édességet fogyasszunk amelyek gyorsan elhagyják a szájüreget, kerüljük azokat, amelyek sokáig maradnak a szájban.

A színes cukorkák, nyalókák a fogunk elszíneződéséért is felelőssek lehetnek.

A csokoládé is édességnek számít, de ha megfelelő a kakaótartalma (legalább 70%), akkor kevésbé veszélyes.

Károsak még  a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek apró részei beragadnak a fogak közé, ilyen pl.: chipszek, sült krumpli, fehér kenyér. Ha ilyeneket fogyasztottunk, mindenképpen mossunk utána fogat.

Manapság nagy problémát jelentenek  a cukros üdítők. Ezekben az italokban a cukor mellett megtalálható még a foszforsav és a citromsav is, amelyek szintén nagy veszélyt jelentenek a fogzománcra.

A fogszuvasodás kialakulásához hozzájárulhat még  az alkoholfogyasztás, ezenkívül sok gyógyszer is tartalmazhat a fogzománcra káros anyagot.