O kremama za pričvršćivanje zubnih proteza / A műfogsorrögzítő krémekről

Ove kreme za pričvršćivanje su praktične, i nude brza i komotna rešenja za pričvršćivanje blago klimavih proteza.

One čine  jedan elastičan i tanak sloj između desni i proteze, a pored toga  pomažu pri zadržavanju vakuma, pa tako komadići hrane ne mogu dospeti ispod proteze.

Ova lepila povećavaju lučenje pljuvačke i njenu lepljivost, pojačavaju viskoznost pljuvačke  zato čvrsto drže protezu.

Jako su popularni ovi proizvodi, a možda su i korisni, ali na duge staze nije preporučljivo koristiti se ovim mogućnostima.

Upotreba: nakon čišćenja proteze, kremu za pričvršćivanje naneti na protezu tačkasto ili tankom linijom na potpuno suvu protezu. Na krajeve proteze ne treba naneti pričvršćivač, ne treba ni razmazati, naime, pri žvakanju će se ravnomerno rasporediti na protezi. Nakon postavljanja proteze sačekajmo nekoliko sekundi, a pre konzumiranja hrane preporučuje se sačekati još par minuta.

Nakon lepljenja, proteza se može bilo kad skinuti, ne boli, a ni sluzokoža neće se oštetiti.

Kremu za pričvršćivanje  svakodnevno moramo sprati da ne bi došlo do upale desni.

Ukoliko je proteza klimava i nakon upotrebe kreme za pričvršćivanje, onda se mora izvršiti podlaganje proteze. U ovom slučaju stomatolog uzima otisak sa proteze koja se nalazi u usnoj duplji. Zubni tehničar će originalnu površinu otisaka na odgovarajući način prilagoditi novo nastaloj površini.

Uloga  kreme za pričvršćivanje treba da bude prolazno rešenje. Dugotrajno rešenje treba da bude podlaganje proteze, naime, samo na ovaj način se može obezbediti pravilno opterećenje desni i trajnost proteze. Loše prianjanje proteze može da prouzrokuje stanje bržeg kvarenja desni i posle izvesnog vremena paradontalna bolest može biti takvih razmera gde više nikakva krema za pričvršćivanje neće moći pomoći.

 

                                                              

 

 

 

                                                         A műfogsorrögzítő krémekről

 

 

Ezek a  rögzítőkrémek praktikus, gyors és kényelmes megoldást kínálnak az enyhén mozgó protézis rögzítésére.  Egy rugalmas és vékony réteget képeznek az íny és a protézis között, és emellett a vákuum megtartásában is segítenek, így nem juthatnak ételdarabkák a protézis alá.

Ezek a ragasztók a nyál természetes tapadóképességét növelik, fokozzák a nyál viszkozitását, ezért stabilan tartják a fogsort.

Nagyon népszerűek ezek a termékek és talán hasznosak is, viszont hosszú távon nem ajánlatos ehhez a lehetőséghez folyamodni.

Hasznalata: a műfogsor megtisztítása után a rögzítőt pöttyökben vagy vékony csíkban kell felvinni a teljesen száraz fogsorra.  A fogsor széleire nem kell rögzítőt tenni, elkenni sem kell, ugyanis a rágás során majd egyenletesen eloszlik a protézisen.

Felhelyezés után várjunk néhány másodpercet, evés előtt ajánlatos még néhány percet várni.

A ragasztás után a fogsor bármikor levehető, nem fáj, a nyálkahártya sem sérül.

A rögzítőkrémet naponta le kell mosni, nehogy begyulladjon az íny.

Amennyiben a műfogsor a krém használata mellett is mozog, a fogsort alá kell bélelni. Ilyenkor a fogorvos a szájban lévő műfogsorról lenyomatot vesz. A fogtechnikus pedig az eredeti felszínt a lenyomatnak megfelelően az újonnan kialakult  felszínhez alakítja.

 

A rögzítők szerepe átmeneti kell, hogy legyen. A hosszú távú megoldás az alábélelés, ugyanis csak így biztosítható  az íny megfelelő terhelése és a fogsor tartóssága. A rosszul illeszkedő fogsor előidézheti a fogíny állapotának gyorsabb romlását és egy idő elteltével  a sorvadás olyan mértékű lesz, amelyen már egy rögzítőkrém sem tud segíteni.