O sisanju cucle (varalice) / A cumizásról

Pre nego što se beba rodi, naročito, ako je prva, roditelji mnogo stvari pokušavaju isplanirati, opredeliti se, da će biti ovako i onako...

Po mom mišljenju, i cucla i sisanje cucle je jedna takva stvar. Naravno, bilo bi dobro kad ne bi bila potrebna, ali plač do zore često vodi do toga, da se cucla potraži na dnu fioke.

Najčešći protivargument u vezi cucle je da povećava verovatnoću razvoja stomatoloških problema. Danas već postoje takozvane anatomske cucle koje se po građi razlikuju od drugih, naime, kaučuk ili silikonski deo cucle je spljošten i prilagođen na mestu gde dolazi u kontakt sa desnima bebe. Nažalost, ovo nije garancija. Zbog uticaja cucle, zubi mogu loše da rastu, da se zbiju, ispupče se.

Zbog stalne upotrebe cucle intenzivno se stvara i pljuvačka kod bebe, zato pljuvačne žlezde mogu oteći, mogu biti bolne, pa mogu i da se upale.

Jedna od najgorih stvari koje roditelj može da učini je da  polu, prljavu cuclu oliže i posle vrati detetu. Ovim, naime, svoju usnu floru koja izaziva karijes može da prenese na dete.

Kada se preporučuje ostavljanje cucle?

Najbolje je kada počnu izbijati zubi postepeno ostaviti cuclu, ali to je često jako teško. Pokušajmo posle 2-2,5 godine potpuno eliminisati cuclu. Ukoliko dete do 4-5 godine koristi cuclu, to može imati ozbiljnog uticaja i na stalne zube.

 

 

                                        

 

 

 

                                                                                                A cumizásról

 

Mielőtt megszületik egy baba, főleg ha az első, a szülők sok dolgot próbálnak meg eltervezni, leszögezni, hogy így és így lesz majd..

Szerintem a cumi, a cumizás is egy ilyen dolog. Persze jó lenne, ha nem lenne rá szükség, de a hajnalig tartó sírás sokszor oda vezet, hogy bizony előkerül a cumi a fiók mélyéről.

A leggyakoribb ellenérv a cumizással kapcsolatban, hogy növeli a fogászati problémák kialakulásának valószínűségét. Ma már léteznek úgynevezett fogszabályzós cumik, amelyek kialakításában különböznek a többitől, ugyanis a szopóka ellapul azon a részen, ahol a baba ínyével érintkezik. Sajnos azonban ez sem garancia. A cumizás hatására rosszul nőhetnek a fogak, ezért összetorlódhatnak, előreállhatnak.

Az állandó cumizás miatt folyamatosan termelődik a babák nyála is, ezért a nyálmirigyek megduzzadhatnak, fájdalmasak lehetnek és akár be is gyulladhatnak.

Az egyik legrosszabb dolog még, amit egy szülő tehet, hogy a leesett, piszkos cumit lenyalja és utána visszaadja a gyereknek. Ezzel ugyanis a saját, szuvasodást okozó szájflóráját is átadhatja  a gyermeknek.

Mikor érdemes elhagyni a cumit?

Legjobb a fogzás elkezdésével fokozatosan elhagyni a cumizást, de ez sokszor nagyon nehéz. Próbáljuk meg két-két és fél éves korra teljesen elhagyni a cumizást. Amennyiben egy gyermek 4-5 éves korában is cumizik, az már a  maradó fogakra is komoly hatással lehet.