„Pokret” protiv zubnog kamenca / Fogkőellenes „mozgalom”

Jedna od najvećih opasnosti za naše zube predstavlja podmukao zubni kamenac ili plak. Lišava se „bela“ boja zuba, kao i prouzrokuje neprijatan zadah i zapaljenje desni.

Posle obroka u ustima nastaju bakterije, koje se zbog kiselog uticaja i razmnožavaju. U početku se razvija plak, koji se kasnije pretvara u tvrd zubni kamenac.

Zubni kamenac mi već ne možemo eliminisati, za ovo nam je potrebna intervencija stručnjaka.

Sistematska oralna higijena pomaže predupreti razvoj zubnog kamenca. Stomatolozi sledeće stvari, upute preporučuju:

 

 • odgovarajuća četkica za zube - koja je  zaista delotvorna, to je četkica za zube sa malom glavom. Prilikom pranja zuba sa svih strana mora dosegnuti zub, a ovo je moguće samo sa četkicom za zube koja ima malu glavu. Mekane sintetičke čekinje prianjaju na odgovarajući način uz naše zube, s druge starne za uklanjanje plaka su dovoljno tvrde. Krojevi čekinja da budu zaobljeni naime ovako ne ozleđuju desni.
 • tehnika pranja zuba - ljudi u većini % ne peru zube sa odgovarajućom tehnikom. Savet stomatologa: četkica za zube neka zatvara ugao od 45 stepeni  pri susretu čekinja sa zubima i desnima. Sitnim, kružnim pokretima, oprezno trljajući, odjednom dotaći samo 1-2 zuba prilikom pranja zuba.
 • vreme - najmanje  2 minuta perimo zube, ali ako želimo zaista čisti niz zuba, onda ni dvostruko toliko neće biti puno. Najvažnije je večernje  pranje zuba.
 • vodica za ispiranje usta - stvaranje zubnog kamenca i zapaljenje desni smanjiće se na trećinu,ukoliko koristimo i vodicu za ispiranje usta. Ako nemamo uslova za pranje zuba ili ispiranje vodice za usta i čista voda za ispiranje usta će biti jedan mali korak u očuvanju zdravlja zuba.
 • zubni konac - za eliminisanje  plaka ima isto tako važnu ulogu kao i četkica za zube. Obazrivo napred-nazad mrdajući pritisnimo zubni konac između dva zuba i neka klizne od ivice jednog zuba krenuvši od desni. Ovako nastaviti kroz ceo niz zuba.
 • dobitna kombinacija - to jest fluoridna zubna pasta i sodabikarbona. Zubna krema je delotvorna protiv plaka, a ovo možemo intenzivirati mešavinom kašike sodabikarbone i prstohvata soli .U ovo treba umočiti mokru četkicu za zube i sa ovim pretrljati zube. Odlično čisti, a zubi će čarobno blistati.
 • električnice četkice za zube -odaberimo takvu kojoj se čekinje vrte u krug, ovim gotovo dupliramo uspeh eliminacije zubnog kamenca.
 • tuš za usnu duplju (oralni tuš )- obazrivo, jer ako je mlaz previše jak, može da ozledi osetljive desni. I ne treba zaboraviti, da upotreba oralnog tuša ne može zamenuti pranje zuba.
 • žvakanje - počnimo jelo sa jednim što duže fermentisanim sirom koji će sprečiti sposobnost proizvodnje kiseline plaka. Između obroka, pak žvaćimo žvakaću gumu bez šećera.

 

Ukoliko se ovoga pridržavamo, lep osmeh će nam biti nagrada.

 

 

                                                                  

 

 

                                                                    Fogkőellenes „mozgalom”

 

Fogainkra az egyik legnagyobb veszélyt az alattomos fogkő vagy plakk jelenti.  Megfoszt a fogak „fehér” színétől, valamint kellemetlen szájszagot és ínygyulladást is okozhat.

Az étkezések után a szájban baktériumok képződnek, amik a savas közeg hatására szaporodnak is. Kezdetben lepedék alakul ki, ami később kemény fogkővé áll össze. A fogkövet mi már nem tudjuk eltüntetni, ehhez szakember beavatkozása szükséges.

A rendszeres szájápolás segít a fogkő kialakulásának megelőzésében. A fogorvosok a következő dolgokat, tippeket ajálják:

 • a megfelelő fogkefe – ami  igazán hatékony az a kis fejű fogkefe. Fogmosáskor a fogak minden oldalát el kell érni, ez pedig csak a kis fejű fogkefékkel lehetséges.  A puha, műanyag sörték megfelelően simulnak fogainkhoz, a plakk eltávolításához viszont elég kemények. A sörték vége lekerekített legyen, hiszen így nem sértik a fogínyt.
 • a fogmosási technika – az emberek nagy %-a nem a megfelelő technikával mossa a fogát. A fogorvos tanácsa: a fogkefe 45 fokos szöget zárjon be a sörték, a fog és az íny találkozásánál. Apró, körkörös mozdulatokkal, óvatosan dörzsölve, egyszerre csak 1-2 fogat érintve mossunk fogat.
 • az idő – legalább 2 percig mossunk fogat, de ha igazán tiszta fogsort szeretnénk, ennek az időnek a duplája sem sok. Az esti fogmosás a legfontosabb.
 • a szájvíz – a fogkőképződés és az ínygyulladás harmadára csökkenthető, ha szájöblítő folyadékot is használunk. Ha épp nincs mód fogmosásra vagy szájvízzel történő öblögetésre, a tiszta vízzel való öblítés is egy kis lépés a fogak épségéért.
 • a fogselyem – a plakk eltávolításában ugyanolyan fontos szerepet játszik mint a fogkefe.  Finoman előre-hátra mozgatva nyomjuk a fogselymet a két fog közé és csúsztassuk el az egyik fog szélén az ínytől kiindulva. Így haladjunk végig a fogainkon.
 • a nyerő páros – azaz a fluoridos fogkrém és a szódabikarbóna. A fogkrém hatásos a lepedékek ellen és ezt még fokozhatjuk egy evőkanálnyi szódabikarbóna és egy csipet só keverékével. Ebbe kell belemártani a vizes fogkefét és ezzel átdörzsölni a fogakat.  Kivállóan tisztít és csillogó fogat varázsol.
 • az elektromos fogkefe – olyat válasszunk, aminek a sörtéi körkörösen mozognak, ezzel szinte megduplázhatjuk a fogkő eltávolítás eredményét.
 • a szájzuhany – vigyázzunk, mert a túl erős vízsugár megsértheti az érzékeny fogínyt. És azt se felejtsük el, hogy a szájzuhany nem helyettesítheti a fogmosást.
 • rágás – kezdjük az étkezést egy minél tovább érlelt sajttal, ami megszünteti a plakk savtermelő  képességét. Az étkezések között pedig rágjunk cukormentes rágógumit.

 

Ezek betartásával a szép mosoly lesz a jutalmunk!