Razlozi bola prilikom nošenja aparata / Fogszabályzáskor jelentkező fájdalom oka és enyhítése

Početak korišćenja ortodontskog aparata uobičajeno prati pojava bola.

Bol zaista može obeležavati našu svakodnevnicu, međutim ne smemo odustati od nošenja aparata. Bol se može  ublažiti raznim sredstvima.

Od 70-95% ljudi oseća bol u toku nošenja ortodontskog aparata. Kod nekih je ovo samo neprijatan osećaj, a neki zaista doživljavaju stvarne bolove. Bol se može javiti u slučajevima:

  • Postavka separatora – ovo se radi u slučajevima kada je položaj zubiju u vilici toliko tesan da nema dovoljno mesta za postavku prstenova. Tada se mesto stvara između dva zuba pomoću separatora koji su izrađeni od silikona ili metala. Rezultati istraživanja su pokazala da se bol pojavljuje 4 sata nakon postavke separatora, kulminira 2. dana, a može da traje i do 7 dana.
  • Pričvršćivanje žice ortodonstskog aparata – zube se pričvršćuju za žicu aparata (žica ima boju metala i estetična je, i u harmoniji sa bojom zubiju). Nakon pričvršićvanja žice se bol prvi put javlja posle 4 sata koji je najintenzivniji u prvih 24 časova. Ovaj bol traje od prilike 2-3 dana, a nakon 5-6 dana se bol smanjuje. Interesantna je činjenica da je bol u toku noći internzivniji nego danju.
  • Prilikom noćenja mobilnog ortodontskog aparata – bol se može javiti i kod nošećnja ovih aparata, iako su istraživanja dokazala da je pritisak na zube i na vilicu veći kod fiksnih aparata.
  • Prilikom skidanja fiksnog ortodontskog aparata – prilikom skidanja aparata se takođe može pojaviti bol, a ovo zavisi od mobilnosti zubiju i od intenziteta primenjene sile. Međutim, ova vrsta bola se može ublažiti sa nekim pratičnim metodama npr. čvrsto zagristi komadić gaze.

 

Razlozi bola zbog nošenja ortodontskog aparata

Pacijenti su ovako opisali taj osećaj kada su im postavili ortodontski aparat: napor, pritisak, bolovi u vilici. Bol koji nastaje usled nošećanja aparata je deo jedne reakcije organizma na upale, koji naš organizam prosleđuje umu da bi došlo do promene u krvotoku. U ovakvim slučajevima se oslobađaju razne biohemijske supstance koji proizvode osećaj bola.

 

                             

 

 

 

                                                 Fogszabályzáskor jelentkező fájdalom oka és enyhítése

 

Amikor megkapjuk a fogszabályzó készüléket, az első napokban, hetekben számíthatunk bizonyos fájdalomra, kellemetlen érzésre.  A fájdalom néhány napig tényleg befolyásolhatja a mindennapjainkat, de fájdalomcsillapító módszerekkel  enyhíthetünk ezen és ez miatt nem szabad feladni a fogszabályozást.

Fogszabályozás során az emberek 70-95%-a tapasztal fájdalmat. Van akinél ez csak kellemetlen érzés de van aki igazi fájdalmat érez. A fogszabályozás miatti fájdalom jelentkezhet:

  • szeparátorok felhelyezésekor – erre abban az esetben van szükség, ha a fogak szoros záródása, torlódása miatt nincs elég hely a gyűrűk rögzítésére. Ilyenkor szilikonból vagy fémből készülő szeparátorokkal  növelik meg a fogak közötti rést. Kutatások alapján az derült ki, hogy a fájdalom a szeparátor felhelyezése után a  4. órában következik be, a legmagasabb a 2. napon és akár 7 napig is eltarthat.
  • fogszabályozó ívek rögzítésekor – a fogakon végigfutó fogszabályzó ívhez rögzitik az elmozdítani kívánt fogakat (ez az ív fémszínű vagy esztétikus, ami harmonizál a fogak színével). A fogszabályzó ív felhelyezése és a fogszabályzó aktiválása után kb. 4 órával jelentkezik a fájdalom, ami az ezt követő 24 órában a legintenzívebb. Általában ez a fájdalom 2-3 napig tart, 5-6 nap után már jelentősen csökken. Ami érdekes, hogy a fájdalom éjjel intenzívebb mint a nap folyamán.
  • kivehető fogszabályzó viselésekor – az ilyen fogszabályzó viselésekor is jelentkezhet fájdalom, de sok kutatás alátámasztotta, hogy a rögzített fogszabályzóknál nagyobb a nyomás a fogakra és az állkapocsra.
  • rögzített fogszabályzó levételekor – a levételkor szintén jelentkezhet némi fájdalom, ez függ a fogak mobilitásától és az alkalmazott erő mértékétől. Azonban ez a fájdalom néhány praktikával enyhíthető, pl. géztekercsre való harapással.

 

A fogszabályzó miatti fájdalom oka

Azt az érzést, amit a páciensek a fogszabályzó felhelyezése után éreznek, így irták le: feszülés, nyomás, fájdalom a fogakban és az állcsontban.A fogszabályozás miatti fájdalom része egy gyulladásos vészreakciónak, amit a szervezet a fogszabályozás miatti vérkeringés megváltozására ad. Ilyenkor különböző biokémiai közvetítők szabadulnak fel, melyek fájdalomérzetet produkálnak.