Simptomi upale desni / Az ínygyulladás tünetei

Jedan od najčešćih stomatoloških tegoba je zapaljenje desni. Skoro svako je iskusio ovo tokom svog života da su mu se desni otekli, pocrvenili, a možda su i krvarili.

Ovo se dešava kada su tkiva desni zapaljeni. Da bi došlo do ovakvog razvoja najčešće su odgovorne namnožene bakterije.

Kao što znamo pod uticajem bakterija, tanak filmski sloj, takozvani plak se stvara na zubima prilikom konzumiranja hrane i pića. Plak pored jako puno bezazlenih bacila sadrži i takve koje prouzrokuju zapaljenje desni. Ukoliko ne očistimo dovoljno temeljito i sistematski zube, onda ove bakterije se namnože i izazivaju zapaljenje  tkiva desni. Ima i takvih slučajeva kada tretmani lekovima, hormonske promene (trudnoća, menopauza) ili dijabetes izazivaju zapaljenje desni. Tada pored stomatologa i pomoć drugih specijalista moramo upotrebiti.

Simptome zapaljenja desni naš organizam veoma vidno signalizira, desni postaju crveni, otečeni, često krvare, a zadah postaje neprijatan.

Zapaljenja ukoliko se ne leče mogu imati veoma ozbiljne posledice. Zapaljene desni više ne prianjaju tesno uz vrat zuba zato uzročnici bolesti dospevaju i u dublja tkiva. Zapaljenje može da se proširi na vilični koštani sastav koji prouzrokuje  labavost zuba, a vremenom prouzrokuje njihov gubitak.

Zapaljenje desni imaju i drugi štetni uticaj na naš organizam, npr. deliju na funkcionisanje srca i na sistem krvotoka, utiče na trudnoću izazvajaći prevremeno rađanje ili izaziva trudničko trovanje, ima uticaja na mušku potenciju, a povećava i mogućnost nekih oboljenja raka.

 

 

                                 

 

 

                                                                                             Az ínygyulladás  tünetei

                             

Az egyik leggyakoribb fogászati panasz az ínygyulladás. Szinte majdnem mindenki megtapasztalja az élete során, hogy az ínye megduzzad, piros lesz és esetleg vérzik is. Ez akkor történik, amikor az íny szövetei gyulladásban vannak. Kialakulásáért legtöbbször a baktériumok elszaporodása a felelős.

Mint tudjuk az evés és az ivás hatására baktériumokból álló, vékony filmréteg, úgynevezett plakk keletkezik a fogakon. A plakk a nagyon sok ártalmatlan bacilus mellett olyanokat is tartalmaz, amelyek   ínygyulladást idéznek elő.  Amennyiben nem tisztítjuk meg elég alaposan és rendszeresen a fogainkat, akkor ezek a baktériumok elszaporodnak és az íny szövetének gyulladását okozzák.  Előfordulnak olyan esetek is, amikor valamilyen gyógyszeres kezelés, hormonális változás (terhesség, menopauza) vagy cukorbetegség idézi elő az ínygyulladást. Ilyenkor a fogorvos mellett más szakorvos segítségét is igénybe kell vennünk.

Az ínygyulladás tüneteit szervezetünk igen látványosan jelzi, az ínyünk vörös és duzzadt lesz, gyakran vérzik is, valamint a leheletünk is kellemetlenné válik.

Az ínygyulladásnak, amennyiben nem kezeltetjük, igen komoly következményei is lehetnek.  A gyulladt íny nem tapad többé szorosan a fogak nyakára, ezért a kórokozók bejutnak a mélyebb szövetekbe is.  A gyulladás átterjedhet az állkapocs csontállományára, amely a fog kilazulását, majd idővel azok elvesztését eredményezi.

Az ínygyulladásnak egyéb káros hatásai is lehetnek a szervezetünkre, pl.:kihathat a szív- és érrendszer működésére, befolyásolhatja a terhességet, koraszülést vagy terhességi mérgezést okozva, hatással lehet a férfi potenciára is, valamint egyes rákos megbetegedések előfordulását is megnövelheti.