Slamčicom protiv karijesa / Szívószállal a fogszuvasodás ellen

Primamljiva gazirana pića skoro svako voli. Znamo, nije zdravo, da ima štetan uticaj na zube, ali ipak ne znamo odoleti.

Dobra vest, postoji alternativno rešenje: slamčica.

Ukoliko slamčicom neposredno u zadnji deo usne duplje stigne sok, onda on neće stupiti u neposrednu vezu sa zubima. Ukoliko nema dodira onda opasnost od razvoja karijesa opada. Zato potpuno neće prestati. Zato pokušajmo zaobići konzumiranje ovih sokova ili smanjiti njihovo konzumiranje na minimum, a i onda, samo slamčicom.

Osim toga, isto tako kao kod konzumiranja voća i nakon upotrebe gaziranih pića je zabranjeno pranje zuba, najmanje 1-2 sata.

Koristimo žvakaću gumu ili isperimo usta čistom vodom nakon konzumiranja gaziranih pića.

 

                                                                                     

 

 

                                                                   Szívószállal a fogszuvasodás ellen

 

A csábító, szénsavas üdítőket szinte mindenki szereti. Tudjuk, hogy nem egészséges, hogy a fogakra is káros hatással vannak, de akkor sem tudunk ellenállni.

Jó hír, hogy van egy alternatív megoldás, a szívószál.

Amennyiben szívószállal közvetlenül a szájüreg hátsó részébe juttatjuk az üdítőt, akkor az nem lép közvetlen kapcsolatba a fogakkal. Ha nincs érintkezés akkor a fogszuvasodás kialakulásának veszélye is csökken. Teljesen azért nem szűnik meg. Ezért próbáljuk meg kerülni  ezeknek az üdítőknek a fogyasztását, vagy legalább nagyon minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat és akkor is csak szívószállal.

Ezen kívül, ugyanúgy mint a gyümölcs fogyasztása után, a szénsavas üdítő fogyasztása után is tilos a fogmosás, legalább 1-2 óráig.

Használjunk rágógumit, vagy öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel miután szénsavas üdítőt fogyasztottunk.