Umnjak – simptomi koji ukazuju na problem / A bölcsességfog – bajra utaló jelek

Oko 18. godine izbijaju umnjaci ili treći molari.

U optimalnim uslovima ne bi ni trebalo da primetimo nailazak osmica, ali nažalost, postoje slučajevi kada uopšte nije nesmetano izbijanje.

Evo 5 znakova po kojima možemo zaključiti da mogu nastati problemi:

1. Boli nas područije oko umnjaka - osećaj je takav kao da nas boli sedmica, međutim, ne boli nas zub nego su to tkiva desni koja opkoljavaju zub, a ona su pod upalom. U ovakvim prilikama bol lako može da se proširi na uši, pa čak i na grlo.U ovim slučajevima lekovi neće mnogo pomoći, naime, bakterije prouzrokuju upalu, pa zato se moraju očistiti tkiva oko zuba ili u najgorem slučaju treba odstraniti zub.

2. Boli, kada žvaćemo ili ako pomeramo vilice - pojava bolova pri žvakanju, pri govoru ili pri pomeranju vilica predstavlja ozbiljnu upalu oko umnjaka. Često se javlja čak i otežano otvaranje usta, što znači da ne znamo potpuno otvoriti ili zatvoriti usta. U takvim slučajevima treba pokušati s lečenjem lekova pre nego što se udalji zub.

3. Neprijatan zadah iz usta - ukoliko zbog taloženja bakterija krene upala tkiva oko umnjaka, smatra se, da je moguć neprijatan zadah. Ako ne budemo čistili područije na odgovarajući način, zubni džep će i dalje rezultirati zadah iz usta. U ovim slučajevima ni temeljno pranje zuba neće pomoći.

4. Upala desni - upala tkiva desni oko umnjaka najčešće otiče i ovaj otok se mahom širi na veće površine, i ne samo na problematična područja.

5. Bolne otečene limfne žlezde - ukoliko umnjak izazove upalu u usnoj duplji onda će to osetiti ceo naš organizam. Često oteknu i limfne žlezde i postanu bolne. U ovakvoj situaciji obratimo se stomatologu koji će prepisati lekove, a ako nema drugog načina za lečenje, onda problem će se rešiti odstranjivanjem zuba.

To, da li će se vaditi umnjak samo će se na osnovu rentgenskog snimka moći odlučiti. Ukoliko stomatolog proceni da postoje šanse da zub izbije i da je problem prolazan, onda ne trebe udaljiti umnjak, ali ako zub zbog položaja ne može da iznikne onda se preporučuje vađenje.

 

                                                             

 

 

                                                                       A bölcsességfog –  bajra utaló jelek

 

18 éves kor körül törnek elő a bölcsességfogak vagy 3. nagyőrlők.  Optimális esetben nem is kellene, hogy észrevegyük a jövetelét a 8-as fognak, de sajnos vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem zökkenőmentes a bölcsességfog előtörése.

Íme 5 jel, amiből arra következtethetünk, hogy valami gond lehet:

  1. Fáj a bölcsességfogunk területe – úgy érezzük, hogy a 7-es fogunk fáj, azonban ilyenkor általában nem is a fogunk fáj, hanem a fogat körülvevő ínyszövet van gyulladásban. A fájdalom ilyenkor könnyen kisugározhat a fülre vagy akár a torokra is. Ilyen esetekben a gyógyszer nem sokat segít, ugyanis a baktériumok okozták a gyulladást, ezért a fog körüli szöveteket ki kell tisztítani vagy rosszabb esetben el kell távolítani a fogat.
  2. Fáj, amikor rágunk vagy ha mozgatjuk az állkapcsunkat – rágáskor, beszéd közben vagy az állkapocs mozgatásakor jelentkező fájdalom már sokkal komolyabb gyulladást jelent a bölcsességfogunk környékén. Sokszor még  szájzár is jelentkezhet, ami annyit jelent, hogy nem tudjuk teljesen kinyitni vagy becsukni a szánkat.  Ilyenkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet mielőtt eltávolítanák a fogat.
  3. Kellemetlen szájszag – amennyiben a bakteriális lerakódások miatt gyulladásnak indulnak a bölcsességfog körüli szövetek, lehetséges, hogy kellemetlen lesz a leheletünk . Ha nem tisztítjuk megfelelően a területet, az ínytasak továbbra is szájszagot fog eredményezni. Ilyen esetekben az alapos fogmosás sem segít.
  4. Gyulladt fogíny – bölcsességfogunk  körüli szövetek gyulladása leggyakrabban az íny megduzzadásával jár és ez a duzzanat általában nagyobb területekre is kiterjed, nem csak a problémás fog környékére.
  5. Fájdalmas és duzzadt nyirokcsomók  - Amennyiben egy bölcsességfog gyulladást okoz a szájüregben, azt az egész szervezetünk észlelni fogja. Sok esetben a nyirokcsomók is megduzzadnak és fájdalmassá válnak. Ebben az esetben forduljunk fogorvoshoz, aki gyógyszeres kezeléssel és végső esetben a fog eltávolításával orvosolni tudja a problémát.

 

Azt, hogy a bölcsességfogat ki kell-e húzni csakis röntgenfelvétel alapján lehet megállapítani. Amennyiben fogorvosunk úgy látja, hogy van esély a fog előtörésére és a probléma csak átmeneti, akkor nem kell eltávolítani a bölcsességfogat, ha azonban a fog,  elhelyezkedése miatt nem tud előtörni, akkor javasolt az eltávolítása.