Uticaj bola na dnevne aktivnosti zbog nošenja aparata / A fogszabályzás miatti fájdalom hatása a mindennapokra és a kezelés kimenetelére

Bol koji se javlja u toku nošenja ortodontskog aparata može znatno uticati na svakodnevne aktinosti pacijenta.

Isto tako može da utiče na njegov stav prema lečenju. U svakom slučaju bi bilo važno iskreno informisati pacijenta šta sve može da očekuje, da bi se mogao psihički pripremiti za taj period. Pacijenti obično tada odustaju od lečenja, kada se pojave bolovi ili nisu zadovoljni sa estetikom ortodontskog aparata.

 

Prvih 48 sati može da utiče na život pacijenta, jer će verovatno lošije spavati. U početku je otežano i samo uzimanje obroka, jer čvrsta hrana može izazvati bolove. Zato se preporučuje uzimanje hrane koja je mekša. Obično nakon 3. dana problemi sa hranom se ublažuju.

 

Faktori koji utiču na pojavu bola pri nošenju ortodontskog aparata

 

 • starosne godine – odrasle osobe osećaju veći nivo nego deca. Međutim, merenje nivoa bola nije jednostavan jer je osećaj bola subjektivan.
 • pol - istraživanja su dokazala, da žene mnogo teže podnose bol i zbog toga im je nošenje aparata neprijatano.
 • psihičko stanje – neprijatni fizički osećaju zavise od slike pacijenta o sebi, koliko teškim doživaljava anomanije, odnosno od njegovog ličnog stava koliko može da utiče na postojeće stanje.
 • uticaj kulture– naši roditelji, okolina i vaspitanje u velikoj meri utiče na osećaj bola odnosno na naše reakcije.

 

Ublažavanje bola pri nošenju ortodontskog aparata

Postoje različite metode, sa kojima možemo da ublažimo postojeći bol:

 • Lekovi protiv upala (preporučuju se samo u prvih nekoliko dana)
 • Lekovi protiv bolova (po istraživanju su najdelotvoniji anagetici koji sadrže ibuprofen)
 • Gelovi i sprej protiv bolova koje se nanose na desni
 • Laseri koji se koriste u stomatologiji

 

 

                                          

 

 

 

                                             A fogszabályzás miatti fájdalom hatása a mindennapokra és a kezelés kimenetelére

 

A páciens mindennapjaira és a kezeléshez való viszonyulására is kihatással lehet a fogszabályzás miatt érzett fájdalom. Minden esetben őszintén kell tájékoztatni a pácienseket, hogy mi várhat rájuk, ugyanis így pszihésen fel tudnak készülni a kellemetlenségekre.Általában a betegek akkor nem működnek együtt vagy adják fel a küzdelmet, ha jelentkezik a fájdalom, esetleg esztétikailag nincsenek megelégedve a készülékkel.

A fogszabályzás megkezdése utáni 48 óra befolyásolhatja a páciens életét, ugyanis éjszakánként keveset vagy csak nyugtalanul tud aludni, illetve gyógyszeres kezelés alatt is állhat az első napokban.

Az étkezés szintén nehéz lehet eleinte, főként a kemény állagú ételek okozhatnak fájdalmat, ezért ilyenkor érdemes puhább, esetleg pépes élelmiszereket fogyasztani. Általában ezek az étkezéssel kapcsolatban fellépő problémák a 3. naptól enyhülnek.

 

A fogszabályzás miatti fájdalom befolyásoló tényezői

 

 • életkor – általában a felnőttek nagyobb mértékű fájdalmat éreznek mint a gyerekek.  Viszont ennek mérése nem egyszerű, mert a fájdalom egy szubjektív érzés.
 • nem – a kutatások azt bizonyítják, hogy a nők kevésbé birják a fájdalmat és ezért számukra kényelmetlenebb a fog szabályozása.
 • pszihés állapot – a kezelés miatt érzett fizikai kellemetlenség függhet a páciens önképétől, hogy mennyire tartja súlyosnak a fogazati rendellenességét, illetve a személyes kontrollorientációtól, tehát, hogy van-e befolyása a dolgok felett vagy nincs.
 • kulturális háttér – szüleink, környezetünk és neveltetésünk nagyban befolyásolhatja a fájdalomérzetünket és az arra adott válaszreakciókat.

A fogszabályzás  miatti fájdalom csillapítása

Különböző módszerek állnak a rendelkezésünkre:

 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek (csak az első néhány napban javasolt)
 • fájdalomcsillapító gyógyszerek (kutatók szerint az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók a leghatékonyabbak ebben az esetben)
 • fájdalomcsillapító gélek, spray-k, amik az ínyre kenve/fújva enyhítik a panaszokat
 • fogászati lézeres kezeléssel