Uticaj sirupa na zube / A kanalas gyógyszerek hatása a fogakra

2006. pojavila se jedna studija u stručnom listu „General Dentistry“. Po ovom studiju, lekovi u obliku sirupa potpomažu razvoj karijesa, i to zbog visokog sadržaja šećera.

Sirupi koji sadrže antihistamin imaju visok sadržaj šećera, ali imaju nisku PH vrednost, što znači da imaju dosta kiseline. Šećer i kiselina zajedno imaju štetno dejstvo na zube.

Dečiji zubi su osetljivi, a oralna higijena još nije toliko razvijena. Zato ako je ikako moguće, koristimo proizvode za lečenje različitih bolesti koje  ne sadrže šećer. Ukoliko ovo  ne možemo predupreti, pa ipak moramo detetu dati sirup koji sadrži šećer, onda treba obratiti pažnju na prevenciju.

Koristimo proizvode koji sadrže fluorid ili dajmo detetu čašu obične vode posle konzumiranja sirupa. S ovim ćemo sprečiti da oslabi zubna gleđ. Pranje zuba treba izbegavati jer time bi samo naškodili zubnoj gleđi.

 

 

                                                              

 

 

                                                              A kanalas gyógyszerek hatása a fogakra

 

2006-ban megjelent egy tanulmány a General Dentistry című szaklapban. Ez a tanulmány szerint a szirup állagú gyógyszerek elősegítik a fogszuvasodás kialakulását, mégpedig a magas cukortartalmuk miatt.

Az antihisztamin tartalmú szirupok magas cukortartalmúak, de alacsony PH értékűek, ami annyit jelent, hogy igen savasak. A cukor és a sav együtt igen káros hatást fejtenek ki a fogakra.

A gyerekek foga érzékenyebb, a szájhigiéniájuk még nem annyira fejlett. Ezért, ha csak tehetjük cukormentes készítményeket adjunk a különböző betegségek kezelésére. Amennyiben ezt nem tudjuk kiküszöbölni és mégis cukortartalmú szirupot kell adnunk gyermekünknek, akkor figyeljünk a megelőzésre.

Használjunk fluorid tartalmú termékeket vagy adjunk egy pohár tiszta vizet gyermekünknek a szirup bevétele után.  Ezzel megakadályozhatjuk, hogy meggyengüljön a fogzománc. A fogmosást kerüljük, hiszen azzal csak ártanánk a fogzománcnak.