Više o vađenju zuba / A foghúzásról bővebben

Vađenje zuba je neprijatna stvar, ali obično svako ima jedno takvo iskustvo.

Pre intervencije svakako na red dolazi jedna konsultacija i sigurno će biti potreban i jedan rentgenski snimak. Na osnovu ovog snimka stomatolog će odlučiti da će odstranjivanje zuba biti jednostavno ili će  se desiti operativnim putem.

Kod jednostavnog vađenja zuba pacijent dobija lokalnu anesteziju. Stomatolog prilikom vađenja zuba pazi na to da ne povredi sluzokožu i da što manje razori kosti koje obavijaju zub. Kod gornjih zuba treba biti još obazriviji, naime, koreni zuba mogu dopreti  do sinusa. Nažalost, često se to ne vidi na rentgenskim snimcima, pošto se prostorni odnosi ne pojavljuju na tradicionalnim snimcima. Ako bi se ipak otvorio sinus, onda je potrebna hirurška intervencija gde će se obrazovani režanj sluzokože pričvrstiti šavovima.

Vađenje zuba hirurškom intervencijom - ukoliko zub ili koren zuba ne može se odstraniti klještama ili postoji i takav slučaj kada zub nije ni izbio, onda se pribegava hirurškoj intervenciji. Naravno, i ovde je neophodan rentgenski snimak. Na kraju operacije zašije se rana, a vađenje konca dolazi na red otprilike za nedelju dana.

Posle vađenja zuba treba izbegavati težak fizički rad, sport i nekoliko dana ne treba posećivati bazen.

 

 

                                                                        

 

 

 

                                                                                                      A foghúzásról bővebben

 

A foghúzás egy kellemetlen dolog, de általában mindenki átesik rajta.  A beavatkozás előtt mindenképp sor kerül egy konzultációra, és biztosan szükség lesz egy röntgenfelvételre is. Ez a felvétel alapján fogja a fogorvosunk eldönteni, hogy a fogeltávolítás egyszerű vagy sebészeti eljárással történik majd.

Az egyszerű foghúzásnál helyi érzéstelenítőt kapunk. Fogorvosunk ügyel arra, hogy fogeltávolításkor a nyálkahártyát ne sértse meg és hogy a fogat körülvevő csontot is minél kevésbé roncsolja. A felső fogaknál még óvatosabban kell eljárni, ugyanis a fog gyökere beterjedhet az arcüregbe. Ez sajnos sokszor a röntgenfelvételen nem látszik, mivel a térbeli viszonyok nem jelennek meg a hagyományos felvételeken. Ha mégis megnyílna az arcüreg, akkor azt műtéti eljárással lehet orvosolni, egy nyálkahártyalebeny képzésével, varratokkal rögzítve.

Műtéti foghúzás – amennyiben a fogat vagy annak gyökerét fogóval nem lehet eltávolítani, vagy van olyan eset is, amikor a fog elő sem bújt, akkor műtétre kerül sor. Természetesen itt is elengedhetetlen a röntgenfelvétel. A műtét végén általában összevarrják a sebet, a cérna kiszedésére pedig kb. egy hét múlva kerül sor.

Foghúzás után kerüljük a nehéz fizikai munkát, a sportolást és az uszodát se látogassuk néhány napig.