Zdravi zubi i ljubav / Egészséges fogak és szerelem

14.februara sve govori o ljubavi.  Da li ste ikada razmišljali o tome, da ljubav može biti povezana  sa zdravim zubima?

Na osnovu istraživanja australijskog univerziteta iz Kvinslanda, postoji veoma čvrsta veza između ljubavnog života i zdravih zuba. Rezultati istraživanja govore o tome, da onaj ko ima srećnu ljubavnu vezu, češće odlazi na kontrole u stomatološku ordinaciju.

Saradnici univerziteta su posmatrali dinamiku ljubavnog života i njegov uticaj na zdravlje usne duplje. Ispostavilo se, da oni koji izbegavaju osećanje intimnost ili se brinu zbog podrške partnera, odnosno  da on neće biti prisutan kada im bude potrebno, mnogo su skloniji ka negativnim uticajima na zdravlje usne duplje.

„Oni koji drže određenu distancu od partnera, mnogo više izbegavanju redovne stomatološke kontrole, jer im je niži nivo samopouzdanja, ne veruju drugima i mnogo teže traže pomoć.”

Istraživanje je ukazalo i na sledeće: onaj koji živi u stabilnoj vezi, veruje svom partneru i sebe će mnogo više ceniti. Imaće veće samopouzdanje, biće mu važno da ima zdrave zube i zato će mnogo češće odlaziti kod stomatologa.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Quality od Life Research.

Ne znamo, koliko ima istinite u ovom istraživanju, ali danas za dan ljubavi, uhvatimo svog partnera za ruku i zajednički se prijavimo na stomatološki pregled. Sa tim ćemo sigurno doprineti sačuvanju zdravlja naših zuba.

 

 

 

 

 

 

                                                                              Egészséges fogak és szerelem

 

Valentin napkor minden a szerelemről szól, de gondolták volna, hogy mindez még a fogaink egészségével  is összefüggésben lehet?

Az ausztrál Queensland Egyetem egyik tanulmánya szerint,  igen szoros kapcsolat lehet a szerelmi élet és az egészséges fogak között. A kutatások alapján az derült ki, hogy akik értékes, boldog szerelmi kapcsolatban élnek, gyakrabban jelennek meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken.

Az egyetem munkatársai a szerelmi kapcsolatok dinamikáját és annak  a szájüreg egészségi állapotára gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik kerülik az érzelmi intimitást vagy aggódnak amiatt, hogy partnerük nem lesz ott, amikor szükségük lesz rá,  érzékenyebbek a szájüreget érintő negatív hatásokra.

„Akik érzelmileg távolságot tartanak a párjuktól,sűrűbben hanyagolják a rendszeres fogászati vizsgálatokat, hiszen alacsonyabb az önbizalmuk, nem bíznak meg másokban és nehezebben kérnek segítséget.”

A kutatásból az is kiderült, hogy aki stabil, magabiztos párkapcsolatban él és megbízik a párjában, magasabb az önértékelése, ezért gyakrabban látogat el a fogorvosához, magabiztosabb lesz,és fogai egészségét is többre fogja tartani.

Ezt a kutatást a Quality of Life Research, életminőséget vizsgáló szaklapban publikálták.

Hogy ez a kutatás mennyire igaz a körülöttünk lévő emberekre, nem tudom, de ma Valentin napon, fogjuk meg társunk kezét és együtt  jelentkezzünk be egy fogászati ellenőrzésre. Így biztosan hozzájárulunk fogaink egészségének megőrzéséhez.