Kakva je “dobra” proteza? / Milyen a jó műfogsor?

 

Proteza ili bilo koja druga nadoknada zuba zato se izrađuje da bi pacijent ponovo mogao zagristi i žvakati, da zna govoriti I da ponovo ima lep osmeh. Dobra proteza mora odgovarati ovim zahtevima, ali većini pacijenata estetika je najbitnija.

S tačke gledišta lekara, uspostavljanje odgovarajućih sposobnosti žvakanja su najbitnije, naime, ako pacijent ne može hranu dobro sažvakati, onda će se razviti brojni problemi probavnog sistema. S tačke gledišta žvakanja u usnoj duplji pojava molara je najvažnija. Ako neki od njih nedostaje, postojeći zubi dobijaju pojačano opterećenje, više se habaju pa vodi do ubrzanog procesa slabljenja kod preostalih zuba. Gubitak jednog zuba ima štetan uticaj na druga dva do njega. Susedne molare snaga žvakanja ruši prema nedostajućem zubu, a u drugoj vilici (iznad ili ispod) zubi će se pak izdići iz kostiju i olabaviće se. Usled udaljavanja zuba (bilo samo da se gubi nekoliko zuba) kičma vilice počinje sa atrofijom i na mestu nedostajućeg zuba nestaje.

Zato se preporučuje da se što pre nadoknade nedostajući zubi.

Estetika - pošto je za pacijenta estetika jako važna, zato nadoknadu često treba probati prilikom izrade. Vredi prihvatiti savete stomatologa i zubnog tehničara jer previše pravilni i drečeći beli zubi na kraju mogu izazvati odbojan utisak. Stomatologu ponesimo takvu fotografiju gde se još vide naši originalni zubi. Naravno, bolesnik će odlučiti o formi i boji zuba, ali nije preporučljivo odabrati najbelju nijansu. Treba obratiti pažnju na to koliko su bili pravilni originalni zubi, jer ako će razlika biti velika, nova nadoknada može da promeni harmoniju lica.

Dobro izrađena proteza dobro se prilagođava u ustima, s njom se može žvakati, jesti, artikulisati i pri tome je stabilna. Dobru protezu pridržava vakum i nije potrebna krema za fiksiranje. Vakum će biti dugotrajan ukoliko sa mekanog, micajućeg graničnog dela prilikom uzimanja otisaka, uzorak bude tačan.

Jedna proteza može da posluži do 10 godina, ali vremenom bilo kako dobra bila trebaće se korigovati. Nakon  2 godine može biti instabilna zato je važna sistematska stomatološka kontrola. Kreme za stabilizaciju nadoknade pružaju samo privremeno rešenje. Njihova negativna strana je što pacijenta drže dalje od stomatologa. Ovaj problem se lako rešava uz odgovarajuće aplikacije. Primena aplikacije, mahom, bi bila potrebna svake druge godine. Dešava se da protezu zbog habanja zuba, eventualno zbog neodgovarajuće higijene treba menjati nakon 4-5 godina.

 

 

 

 

 

                                                                                  

 

 

 

                                                                                       Milyen a jó műfogsor?

 

Műfogsor vagy egyáltalán bármilyen  fogpótlás azért készül, hogy a páciens újra tudjon harapni és rágni, tisztán tudjon beszélni  és a mosolya újra szép legyen.  A jó fogsor ezeknek a tényezőknek megfelel, de a páciensek számára leginkább akkor jó, ha szép! De nem a szépség a legfontosabb, viszont a páciensek többsége az esztétikum alapján itéli meg, hogy egy fogsor jó vagy sem.

Orvosi szempontból  a legfontosabb a megfelelő rágásképesség helyreállítása, ugyanis ha a páciens nem tud megfelelően rágni, akkor számos emésztőrendszeri problémája alakulhat ki.  Az, hogy tudunk-e megfelelően rágni az a hátsó, őrlő fogainktól függ. Ha ezekből hiányzik, a meglévő fogak fokozott terhelést kapnak, jobban kopnak, felgyorsulnak a még megmaradt fogak meggyengüléséhez vezető folyamatok.  Egy fog elvesztése másik három mellette lévő fognak árthat. A szomszédos fogakat oldalról a rágóerők megdöntik, a másik állcsonton (felette vagy alatta) lévő fogak pedig kiemelkednek a csontból és meglazulnak. Fogeltávolítás következtében  (akár ha csak néhány fog hiányzik) az állcsontgerinc sorvadásnak indul és a hiányzó fog helyén lassan lebomlik. Ezért érdemes a hiányzó fogakat mielőbb pótolni.

Az esztétika – mivel a páciens számára az esztétikum is nagyon fontos, ezért a fogsort is nagyon sokszor meg kell próbálni a készítés folyamán. A fogorvos, a fogtechnikus is sokszor megnézi a készülő pótlást és a páciens is sűrűn nézegeti magát a tükörben. Érdemes megfogadni a fogorvos, fogtechnikus tanácsait, mert egy gyönyörű szabályos és nagyon fehéren viritó fogsor lehet, hogy a végén riasztó hatást keltene. A fogorvoshoz vigyünk olyan fényképet, ahol még látszik az eredeti fogsorunk. Természetesen a beteg dönti el a fogsor formáját és színét is, de nem tanácsos a legfehérebb árnyalatot választani, mint ahogy azt is figyelembe kell venni, hogy mennyire voltak szabályosak az eredeti fogak, ugyanis ha az eltérés nagy, nem lesz megfelelő a szájharmónia.

A jól elkészített protézis megfelelően illeszkedik a szájban, lehet vele rágni, enni, artikulálni és mindeközben nem mozog.  A jó protézist a vákuum tartja meg és nem kell rögzítő krém.  A vákuum akkor lesz tartós, ha a mozgó lágy részekről a lenyomatvételkor pontos mintát vettek.

Egy protézis akár 10 évig is jól szolgálhat, de idővel bármilyen jó is volt, igazításra szorul. 2 év eltetltével akár már mozoghat is, ezért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.  A fogsorrögzítő krémek csak ideiglenes megoldást  nyújtanak. Káros hatásuk, hogy a pácienst távol tartja a fogorvostól, pedig ezt a problémát alábéleléssel  könnyen meg lehet oldani.  Az alábélelésre általában 2 évente van-lenne szükség. Előfordulhat, hogy a fogsort a fogak kopása miatt, esetleg a nem megfelelő tisztán tartás miatt  4-5 évente cserélni kell.